Minä olen ollut niitä ihmisiä, jotka on varonut kauheasti öljyssä uppopaistamista. Siksi olen sitä kovasti vältellyt, ja olenkohan tätä ennen kerran elämäni aikana uskaltautunut moiseen hommaan. Tänään päätin, että nyt on aika tehdä munkkeja juuri siitä syystä.
Taikina:
2,5dl vettä
1dl laktoositonta maitojuomaa
2pss kuivahiivaa
75g margariinia
8dl vehnäjauhoja
1dl sokeria
1tl suolaa
5dl rypsiöljyä paistoon
Sokeria donitsien pinnalle paiston jälkeen
Leikatulta leivinpaperilta donitsit oli helppo kipata varovasti öljyyn paistumaan.
Lämmitä maito/vesiseos hellalla kattilassa lämpimäksi. Laita leivontakulhoon, ja lisää sokeri ja suola. Sekoita eri kulhossa jauhot ja kuivahiiva keskenään. Lisää jauhoseos nesteeseen. Vaivaa taikina, ja loppuvaiheessa lisää sulatettu margariini. Kun olet vaivannut taikinan loppuun, laita lämpimään paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi.
Kun taikina on kohonnut, muotoile taikinasta pötkö, ja leikkaa siitä haluamasi kokoisia palasia, joista muotoilet donitseja.
Kuivaa kaikki paikat tarkasti. (Kattila, kätesi ja käyttämäsi välineistö.) Laita öljy kuumenemaan kattilaan n. 175C. Jos sinulla ei ole mittaria (kuten minulla ei takuuvarmasti ei ollut 😄), tässä pari asiaa joilla voit katsoa lämpötilan sinne päin oikeaksi. Minulla on hella, jossa on asteikko 1-6. Itse pidin 4 koko paistoajan. Kokeile leipäpalalla tai taikinapallolla öljyn kuumuus. Jos pysyvät pinnalla ja paistuu pian ruskeaksi, on lämpötila oikea.
Kun öljy on paistovalmis, paistele munkit pari kerrallaan. Käännä, kun alhaalla oleva puoli on selvästi paistunut ruskeaksi. Valmiina nosta talouspaperilla vuoratun alustan päälle hetkeksi, ja sokeroi.
Sanonpahan että kannatti uskaltaa uppopaistaa nämä. Tuli kyllä hyvää, eikä kanamunattomuutta ja melkein maidottomuutta huomannut ollenkaan. Ja taas jatkossa sitä öljyssä paistamista ei arastelekaan, kun taas on tuoreessa muistissa miten se hoidetaan.


Ei kommentteja:
Lähetä kommentti